ik ben een werkgever ik ben een werknemer
pay-off Passus Advies

Werken aan Werkgeluk: Hoe pak je dit aan?

Laatst heeft Passus een poll op LinkedIn uitgezet met de vraag: Op welk thema zou jij als leidinggevende of als werkgever graag een kort interventieprogramma aangeboden krijgen? Werkgeluk en verbondenheid kwam als winnaar uit de bus! Niet geheel onverwachts, want je hoort en leest veel over dit thema; het is ‘hot and happening’!

Natuurlijk moet je werken voor je geld, je hebt hiervoor immers een contract met elkaar afgesproken, maar als je werkt voor je geld én je hier tevens geluk door ervaart, dan snijdt het spreekwoordelijke mes aan twee kanten.

Uit vele onderzoeken blijkt namelijk dat gelukkige medewerkers productiever zijn. Het verzuim daalt naarmate werknemers plezier in hun werk hebben, de retentie stijgt en de klanttevredenheid neemt toe. Werkgeluk heeft ook een positief effect op de sociale cohesie binnen organisaties. Zomaar een aantal voordelen van (het beleven van) werkgeluk. Des te meer reden – zeker de huidige krapte op de arbeidsmarkt in acht nemend – om werkgeluk hoog op de agenda te hebben (én te houden) als het gaat om speerpunten van HR.

‘Het binden en boeien van medewerkers is nog nooit zo belangrijk geweest als dat het nu is. Steeds vaker – en dit geldt zeker voor de
jongere generaties – verkiest men een leuke, plezierige baan boven een goed salaris’, zo stelt Liselotte van den Berg, trainer en coach bij Passus. Op de lange termijn zegt enkel een goed salaris niet zoveel. Dus ja, we moeten werken voor ons geld, maar hoe we dit doen hangt onder andere af van hoe gelukkig we worden van ons werk.

Een constante staat van geluk ervaren is niet realistisch, het komt en het gaat. Is dat erg?

Nee, zeker niet, je af en toe ongelukkig voelen hoort bij het leven. De veronderstelling dat het leven alleen maar leuk moet zijn, is volgens psychiater Dirk de Wachter dé ziekte van deze tijd. Hij daagt ons uit om geluk juist te zoeken in het gewone – of soms zelfs in verdriet. Daardoor kunnen we stellen dat werken aan werkgeluk geen kwestie is van ‘even’ aandacht aan besteden, maar dat aandacht voor dit thema een plek moet krijgen in de mindset van zowel de medewerker als werkgever.

Zakt de moed in de schoenen? Niet nodig! Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar dat hoeft het niet zijn. Met kleine stappen kun je grootste resultaten behalen.

Passus gelooft erin dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Hoe zorg je dat je weet of de medewerkers gelukkig zijn in het werk? Wat verstaat iedere medewerker onder werkgeluk? Deze subjectiviteit maakt het onderwerp niet geschikt voor een ‘one size fits all’-aanpak, maar vraagt om maatwerk.

Wat kan een leidinggevende doen aan werkgeluk? Welke verantwoordelijkheden hebben medewerkers zelf als het gaat om hun eigen werkgeluk? Hoe kan een team, teamgeluk ervaren? Passus biedt inspiratiesessies aan over het thema Werkgeluk waarin bovengenoemde vragen vastgepakt en uitgekristalliseerd worden. Zo ontstaat er een interpretatie over werkgeluk op organisatie-, team- en individueel niveau en wordt gekeken hoe deze aan elkaar te verbinden.

We vroegen Liselotte om een klein tipje van de sluier op te lichten: ‘In de inspiratiesessie maken we onderscheid in zgn. hygiënische factoren, zoals loon en arbeidsomstandigheden, en motiverende factoren. Bij die laatste kun je denken aan waardering en saamhorigheid. Diverse factoren die van invloed zijn op werkgeluk worden besproken en we denken met elkaar na over hoe je hier invulling aan kunt geven. Deelnemers ervaren zelf welk effect aandacht hebben voor elkaar heeft en beseffen dat je zelf invloed kan uitoefenen op jouw werkgeluk zorgt dat je met een positieve boost naar huis gaat.’

Inmiddels enthousiast geworden om met Werkgeluk aan de slag te gaan? Onze inspiratiesessies zijn voor verschillende doeleinden geschikt. Denk aan een sessie voor leidinggevenden, of juist voor een teambuilding. Het kan allemaal. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons.

Privacyreglement Klachtenreglement Algemene Voorwaarden