ik ben een werkgever ik ben een werknemer
pay-off Passus Advies

“Ga voor Goud”

Werken vormt een groot deel van ons dagelijks leven en daarmee is het vanzelfsprekend erg belangrijk dat je je goed voelt bij wat je dagelijks doet. Wanneer je het woord werkgeluk opsplitst in de woorden ‘werk’ en ‘geluk’ dan kun je er op verschillende manieren naar kijken. Het kan afhankelijk zijn van hoe je in het leven staat en van de tijd waarin we leven.

Zo kan in tijden van economische crisis gelden dat als je nog werk hebt, je geluk hebt of als je geluk hebt je misschien werk vindt. Tegenwoordig zou de gedachte kunnen zijn dat als je wat anders wil, het een geluk is dat je uit zoveel soorten werk kunt kiezen. Uiteraard kan dit voor iedereen anders zijn, al naar gelang je wensen en behoeften. In ieder geval is werken meer dan alleen geld verdienen. Het is ook structuur, sociale contacten, uitdaging en ook ontplooiing, erkenning en waardering.

De term werkgeluk laat zich niet zomaar vangen. Eigenlijk vereist het maatwerk om te kunnen zeggen dat je gelukkig bent in je werk. Dat kan soms een lange zoektocht zijn, afhankelijk van wat belangrijk voor je is. Gaat het je om een stabiel inkomen en ‘wel okay’ werk of ga je voor de kers op de taart, ongeacht wat je daaronder verstaat: fijne collega’s, goede samenwerking, mogelijkheden om je verder te ontwikkelen? Persoonlijk ben ik niet van het type ‘Nou ik heb een baan, het past in principe op alle fronten en de sjeu van het leven haal ik wel uit het privéleven.’ Het leven gaat snel, de bovenstaande visie is mij iets te mager, liever noem ik mijzelf meer een ‘en/en’ type: maatschappelijk en privé de zaak graag op orde.

In ons werk ontmoeten we dagelijks mensen die voor keuzes staan omdat ze om gezondheidsredenen of bedrijfseconomische redenen genoodzaakt zijn naar nieuw werk te gaan zoeken. Natuurlijk heel vervelend maar niet het einde van de wereld! Soms hoor ik mensen zeggen: ‘Eigenlijk is het een geluk bij een ongeluk dat ik nu op dit kruispunt sta in mijn loopbaan, want ik haalde weinig voldoening meer uit mijn baan en ik stelde maar uit om er wat aan te doen en nu moet ik wel.’ Als loopbaanadviseur denk ik dan vaak hoe we onszelf soms tekort kunnen doen wanneer we niet in de actie komen als we het anders willen, ongeacht wat daaraan ten grondslag ligt.

Wanneer ik samen met mijn cliënten aan de slag ga om hun persoonlijke drijfveren, wensen en mogelijkheden in kaart te brengen en hen daarbij kan stimuleren om toe te werken naar een baan waar ze voor het eerst of weer na enige tijd hun plezier uit kunnen halen en het dan ook nog eens concreet wat oplevert, dan beleef ik zeker mijn ‘geluksmoment’. Dat mijn collega’s vanuit dezelfde innerlijke drive hun werk doen en dat we voor elkaar klaar staan als het gaat om meedenken, samen zoeken naar oplossingen in een open werkklimaat, ook dat is voor mij werkgeluk.

Bij Passus verenigen we onder andere door het organiseren van kwartaalbijeenkomsten het nuttige met het aangename. Zo worden we bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en is er ruimte voor zaken als presentaties van en door onze regioteams. Werken we samen aan deskundigheidsbevordering, praten we bij en gebruiken we gezellig met elkaar de lunch. Op korte termijn gaan we weer met alle Passus collega’s in het kader van teambuilding aan de slag om de onderlinge band verder te verstevigen, werkgeluk vraagt tenslotte ook om onderhoud! Als medeorganisator van de teambuildingsactiviteit is het nu voor mij dus opletten om daar niet te veel over te zeggen. Behalve dan dat ik heb vernomen dat ze toch wel heel nieuwsgierig zijn wat ze te wachten staat!

Ik zou iedereen die een nieuwe baan zoekt willen zeggen: ‘Ga voor goud’! En daarmee bedoel ik niet per definitie het beste salarisaanbod, maar het totaalplaatje; de baan die op dit moment in het leven op alle fronten het best bij je past! Het zal het welzijn ten goede komen en zorgen voor een goede balans, zodat je voorwaarden creëert voor jezelf om – uiteraard als het je gegeven is – lang te kunnen blijven doen waar je bloed sneller van gaat stromen.

Mocht het je aan het denken zetten en zou je wel eens een goed loopbaanadvies kunnen gebruiken, bel ons eens op en vraag naar de mogelijkheden! We gaan graag met je in gesprek om samen met jou een goed fundament te leggen om je werkgeluk te gaan realiseren! Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je op zoek zou moeten naar een andere werkgever/een andere baan, het kan beslist ook gaan om het hervinden van je werkgeluk bij je huidige werkgever. Door zaken te onderzoeken, bespreekbaar te maken en daarin gecoacht te worden. Wat voorheen ‘zuur’ smaakte kan ook weer ‘zoet’ worden naar mijn idee!

Conclusie: ben je niet gelukkig in je werk, dan is er ‘werk aan de winkel’!

Jan van Bruggen – Loopbaanadviseur bij Passus

Privacyreglement Klachtenreglement Algemene Voorwaarden